Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Сватбените халкивенчалнии халки

 

История

 

Думите съпруг и съпруга произхождат от стари български думи. Коренът е “пранга” – верига, халка. Защото двамата съпрузи са свързани с брачна верига, носят брачна халка за цял живот. Някога на ръката на младоженеца са поставяли желязна халка, железен пръстен – символ на сила, а на булката златен пръстен – символ на благородство, чистота, доброта.

 

Първите брачни халки са били от тръстика.

 

Според различни теории халките са символ на: размяната на имущество, което ще споделят двамата съпрузи; брачната халката на булката е подарък от младоженеца   за нейната девственост или зестра.

 

Християнството дарява с божествено знаменование пръстена. Символизира любовта на младото семейство, белег е на семейно положение - “Любов с пръстен – любов безкрай”.

 

Традиционните халки са в различни модели: плоски, кръгли, с камък, т.н. Може също да ви послужи годежния пръстен, след като е полиран и гравиран. В последните години, все повече млади двойки гравират от вътрешната страна на халката своите имена и датата на сватбата.

 

сватбени халки

 

сватбени халки

 

Не е необходимо или задължително халките да бъдат жълти. Цветът на златото зависи от това с какъв метал е приготвена сплавта. Може да бъде със зеленикав, бял, розовеещ или червеникав оттенък. Сплавта на злато със сребро например, придава зеленикав оттенък. Бялото злато е сплав от злато, сребро, паладий, никел и цинк. Аржентинско семейство бижутери след дългогодишни опити получило злато с красив синкав оттенък – мечтата на поколения бижутери. Този вид злато все още е твърде недостъпно, а и класическата златна халка все още е най-предпочитана. Освен това, тя няма да загуби външния си вид, дори и след много години носене. 

 

Халките могат да бъдат също и сребърни. Алхимиците нарекоха среброто “лунен метал” поради приликата между неговия отблясък и този на Луната. След като премина през период на обезценяване, среброто отново има своето място сред оригиналните работи на най-известни бижутери.

 

сватбени халки - сребърни

 

Какъвто и да е стилът и материалът на сватбените халки, тяхното купуване е задължение на младоженеца, освен ако кръстникът не предложи той да го направи.

 

Една интересна идея е да се инкрустира надпис от вътрешната страна на халката и след това тя да се раздели на две части – едната за булката, а другата – за младоженеца.

 

Какво е добре да знаем, когато избираме сватбени халки:

 

Какви могат да бъдат сватбените халки?

 

Практически, сватбените халки биха могли да бъдат всякакви – всичко зависи от вашето желание, фантазия и средствата, които сте готови да похарчите. Обикновено се изработват от благороден метал, с формата на гладка ивица с ширина между 3 и 12 мм. Класическите сватбени пръстени са златни халки с гладка повърхност. В последните години e модерно да се поръчват халки, комбиниращи различни видове злато – жълто, бяло и розово. Обикновено, но не винаги халките на булката и младоженеца са еднакви или имат едни и същи елементи в украсата.

 

Ако искате да имате по-скъпи и оригинални халки, можете да се насочите избора си към такива от платина. Това е рядък благороден метал (за да получите 100 г платина е необходимо да се преработи 10 тона платинена руда), заради което има и достатъчно висока цена. Открита е преди около 3000 години. Най-ранните данни са от находки от Древен Египет. Древните инки също са използвали платината за украшения. Името си получава през 1650 годинав превод от испански означава „сребърце”. В бижутерията се използва платина само с най-висока проба - 950, което означава, че в платинената сплав има минимално количество примеси от други метали. Платината не предизвиква алергични реакции, не се износва и винаги запазва блясъка си, за разлика от други метали. Прекрасно се съчетава, както с друг тип бижута, така и с различни стилове облекло.

 

брачни халки с диаманти

 

Вашият избор за сватбен пръстен би могъл да не бъде традиционен златен, а такъв с диаманти. Своята известност диамантът дължи на съвършения си външен вид. Определящо за качеството на диаманта и съответно за неговата цена е шлифовката му. Може да бъде шлифован в различни форми - кръгла, овална, крушовидна, сърцевидна, с форма на изумруд или маркиз. Правилното шлифоване прави диамантът неповторимо красив и го кара да блести и „играе” под слънчевите лъчи.

 

Качеството на диаманта зависи и от неговата чистота. В камъка не бива да има сериозни недостатъци или петна, въпреки че всеки камък има неголеми дефекти. При най-скъпите диаманти, обаче, тези дефекти не се забелязват дори и при десетократно увеличение.

 

Цвета на камъка също е от значение. Диамантите могат да имат различни оттенъци. Онези с необичайни цветове са редки и съответно - много скъпи. Най-евтин вариант на диаманта е този с жълтеникав оттенък.

 

Не трябва да се забравя и теглото на камъка, което се измерва в карати. Колкото по-тежък, толкова по-ценен. Понякога по-малък камък може да бъде по-скъп от друг, по-голям диамант. Случва се, когато по-малкият е много чист, а големият има дефекти. Ако не сте бижутер, колкото и дълго време да се взирате в камъка с лупа в ръка, едва ли ще успеете да установите качеството му. Когато купувате халка с диамант, задължително изискайте сертификат за качество, защото документът потвърждава автентичността на скъпоценния камък, както и степента на неговото качество.

 

Може да се спрете и на други скъпоценни или полускъпоценни камъни, които да украсят сватбените ви халки. Ако се интересувате от астрология, например, знаете че всяка зодия, месец или ден от годината има своя скъпоценен камък. Това също може да ви помогне, когато избирате венчалните си пръстени и да им придадете допълнителна енергия и значение.

 

Цената на камъните зависи от тяхната характеристика. Към скъпоценните камъни се отнасят - диамант, александрит, смарагд, естествени перли, рубин, сапфир. Към полускъпоценните - аметист, тюркоаз, аквамарин, цирконий, кристална скала, гранат, култивирани перли, лунен камък, топаз, турмалин, хризолит, шпинел. Декоративни  камъни са - авантюрин, ахат, корали, хелиотроп, нефрит, родонит, сард, кехлибар, яспис. Преди да решите с какъв скъпоценен или полускъпоценен камък да украсите венчалните си халки е добре да се поинтересувате за съответните му характеристики. Например, сапфирът с времето може да потъмнее; тюркоазът старее, променяйки цвета си; изумрудът става чуплив с времето.

 

венчални халки

 

брачни халки