Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Българската сватба днесСъвременно ссъватбено тържество

 

В днешно време годежът не е задължителен за сключването на брак.

 

Обикновено за искане на булка се ходи вечер. Момчето, с подкрепата на своите родители отива да поиска ръката на избраницата си. Годежът е събитието, на което двете семейства се запознават. Бъдещият младоженец е придружен освен от своите родители и от най-близките си роднини като сестра, брат, снаха и зет. Младежът носи букет за своята любима, за майка ѝ и за другите жени, които живеят в нейния дом. В наши дни се носи торта, но някои хора предпочитат да спазят обичая и носят специално омесена питка и бутилка алкохол (най-често вино).

 

По време на вечерята се водят разговори за сватбата и се уточняват следните неща: дата на сватбата, място – като град и ресторант, кумове, шафери и шаферки, брой гости от двете страни. Първият тост се полага на бащата на момичето. С него той дава благословията си на бъдещите младоженци. След него думата взима бъдещият младоженец. Той благодари на своята дама, че е приела предложението му, както и за бащината благословия.

 

Днес младите не желаят да стоят дълго време годеници и затова се определя възможно най-близката дата, до която тържеството може да се организира. Период от 6 до 12 месеца е наистина прекрасен като времетраене за годеж, през който е напълно възможно всеки един детайл да бъде перфектно изпипан.

 

Гостите на сватбата се канят с покани. Младоженците решават дали ще имат възможност да връчат поканите лично или да ги изпратят по пощата или със съдействието на спедиторска фирма. Все пак в наши дни лична среща с всеки един гост е почти невъзможна, особено като се има предвид, че много младоженци канят хора от всички краища на България, а дори и отвъд нейните граници. Затова можете да се доверите на някоя спедиторска фирма и всички ваши гости да получат поканите си в рамките на 2-3 дни.

 

Обикновено младоженците сами избират своите кумове, ако нямат родово кумство. Има някои неща, които е добре да се спазят, когато младите отиват да канят техните избраници за кумове. Носят се следните неща: печено пиле, пита, торта, червено вино и подарък за кумата (нещо за дома, лично за нея или букет цветя).

 

Две или три вечери преди самата сватба по пример на американците (а и не само) много младоженци си правят ергенска и моминска вечер. Това е символично изпращане на булката и младоженеца от техните приятели от „клуба на необвързаните“ към този на семейните.

 

Възпроизвеждат се такива обичаи от традиционната сватба като криенето на булката, откупването и извеждането ѝ. Поливането на вода при извеждането на булката от бащиния дом се приема като пожелание за щастие и благополучие в живота на младото семейство.

 

Младоженецът подарява цветя на тъщата, черпят се сватовете, след което всички отиват в Ритуалната зала за сключване на граждански брак, а от там в същия или друг ден – в църквата.

 

След венчавката всички се отправят към ресторанта. Първо влизат гостите, които се настаняват от двама отговорника - по един от мъжката и един от женската страна или от сватбен агент. След като всички са настанени водещият обявява влизането на официалните гости: родители, шафери и младоженците с техните кумове. Обикновено след като влязат в ресторанта младоженците свекървата ги захранва с пита - по едно парче с мед и едно със сол за всеки. След това свекъра отваря шампанското и разлива в 4 чаши - за кумовете и младоженците. Бащата на булката (тъста) подава първо чашите на кумовете, след което и на младоженците. Четиримата вдигат наздравица, а младоженците пият ДО ДЪНО, след което без да се обръщат хвърлят своите празни чаши назад. Гостите ръкопляскат и викат "ГОРЧИВО". Отново с бурни овации, младоженците и техните кумове се настаняват на официалната маса. Кумовете или само кумът вдига тост за младото семейство, като им честити брака и казва няколко думи (известни като кумска реч). Младоженците разчупват питата високо над главите си, за да се разбере кой ще поеме грижата за изхранването на семейството. Започва сватбеният обяд или вечеря и веселата част, изпълнена с много усмивки. С първия брачен танц се открива дансинга за предстоящите танци и хора. Преди булката и младоженеца да са хвърлили съответно букета и жартиера и да са разрязали сватбената торта минават с чаша в ръка по масите, за да уважат всеки гост и да му отделят нужното внимание - да получат лично поздравленията и подаръците.

 

Съвременната сватба се побира в рамките на няколко часа. Спазват се най-устойчивите оцелели до днес традиции и обичаи. Стари и нови вярвания се преплитат в една пъстра българска сватба.