Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Сватбени поверияСватбени поверия

 

1. Младоженецът да не вижда роклята на булката до деня на сватбата, когато тя я облече.

 

2. Младоженците не бива да се виждат от деня, преди сватбата до големия ден. Всеки спи при свои роднини или приятели.

 

3. Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем и нещо синьо.

 

4. Когато се отива за булката, младоженецът не бива да минава по път, по който вече е минал.

 

5. Когато младоженецът стигне до дома на булката трябва да премине през три порти, да се пребори с трудности и да откупи булката.

 

6. Младоженецът трябва да напълни обувката на булката със златни монети, докато ѝ пасне идеално.

 

7. Булката се извежда от дома ѝ от неомъжено момче или момиче с бяла кърпа или лента. Отпред я държи водача, а от другите два края булката и младоженеца.

 

8. Когато младоженците излизат от дома на булката тя рита менче с вода, което е украсено със здравец и има монети във водата, за здраве и късмет. Ако то се захлупи с дъното нагоре първородното им дете ще е момче, ако е с отвора нагоре – момиче, а ако е настрани – близнаци.

 

9. На излизане от дома си булката хвърля назад чинийка с жито, монети, бонбони и едно яйце.

 

10. Когато булката излезе от тях не бива да се обръща назад. Не трябва да се връща да спи в този дом 3 денонощия.

 

11. Булките се стараят да не се видят пред ритуалната зала или църквата. Счита се, че не е на хубаво. Ако все пак се видят – поверието е да си разменят по нещо.

 

12. Броят на късметчетата, които се хвърлят пред съвета е добре да съответства на годините на булката, както и да са нечетен брой. (Ако булката е на 24, се правят 23 или 25 късметчета.)

 

13. В някои краища на България в ресторанта се чупят чаши и се казва: „Колкото парченца толкова момченца!“.

 

14. Свекървата захранва младото семейство с питка с мед и сол, с мед - за да им е сладък живота, а със сол - като символ на солените и горчиви моменти, които съпътстват всеки брак. На някои места и булката захранва свекърва си с хапка питка, като сама решава, дали да я поднесе с мед или сол.

 

15. Някъде из България има и поверие, че кумът пръв танцува с булката. Всеки следващ (мъж, жена или дете), който танцува с булката ѝ дава пари. Накрая младоженецът я откупва с цвете.

 

16. Булката повежда булчинското хоро, а който се хване отпред на хорото плаща. Правилото е, че булката е винаги втора, а първият държи нейния символ – букета.

 

17. Танц на кумовете с торта и пиле - това е вид жест на уважение към кумовете. Заедно с танцьори, които носят съответно торта и пиле играят ръченица. Идеята е кумовете да откупят с пари тортата и пилето или да надиграят танцьорите.

 

18. Разчупване на погача от младоженците високо над главите им. Който отчупи по-голямото парче той ще командва в семейството.

 

19. Младоженците се захранват с торта помежду си, за да бъде семейният им живот сладък и щастлив. Това може да се повтори и между кумовете, както и от избрани от младоженците неженени двойки, като пожелание за скорошна сватба.

 

20. Хвърляне на букета на булката към всички неомъжени дами на сватбата. Която от тях го хване - то тя е следващата булка.

 

21. Сваляне на жартиера на булката от младоженеца, без да се ползват ръце - със зъби. След това той се хвърля към всички неженени господа на сватбата, а който го хване е следващият младоженец.

 

22. Сватбената рокля не се пере до раждането на първородното дете!